Klassisk kommer i flest størrelser, innvendig diameter; 80, 100, 120 og 110×160(ikke på lager)
Villa kommer i to størrelser; 100 og 120
Klassisk ferdig kommer i to størrelser; 100 og 120
Terresseovn en enkel kvalitetsovn for deg som ikke har så stor plass eller ønsker å bygge deg en stor vedfyrt ovn. Finnes i forskjellige størrelser og farger.
Alle ovnene kan bygges opp ute eller inne.

Forskjell på Klassisk og Villa
Forskjellen på ovnene er egentlig bare fronten og dør løsningen, innvendig så er de like.
Klassisk har tegelsteinsbue og en jernplate som dør.
Klassisk ferdig er den samme ovnen som Klassisk bare at den er ferdig bygget/satt sammen i Italia. Den kommer i et helt stykke, løftes på plass og er klar til bruk.
Villa har en helstøpt bue og keramisk hengslet dør med termometer.
Klassisk har en litt mer rustikt og klassisk utseende. Mange velger denne dersom de har et «utemiljø» med teglstein eller naturstein.
Tegelsteinsbuen som følger med Klassisk er også enklere å bytte ut med f.eks naturstein slik at hele fronten går i ett med omgivelsene.

Bruk
I og med at Villa har henglset dør og termometer er nok denne litt lettere å bruke og det er denne modellen vi selger mest av.
Mange av våre kunder ønsker å bruke ovnen til brødbaking og da er det en fordel å kunne lukke åpningen i ovnen. Dette gjøres lett med hengslet dør. Termometeret gir bare en indikasjon på temperaturen i ovnen og etterhvert så lærer man ovnen å kjenne og hvor mye du må fyre for å lage de forskjellige tingene i ovnen.
Hobbyovnene er ment til hobbybruk, dvs. skal du fyre hver dag til profesjonell bruk bør du vurdere en proff ovn. Denne har tykkere gods og vil tåle varmebelastningen bedre.
Fyring med grillkull eller briketter vil føre til at ovnen varmes for raskt opp og vil som regel medføre at ovnen smuldrer opp.
Klassisk har en plate til å sette i ovnshullet når ovnen ikke er i bruk. Vi anbefaler derfor at man lager seg en isolert dør for å bedre ta vare på varmen. Privat så bruker vi bare en varmeisolerende plate(kjøpes på byggsenter og er ca 5 cm tykk og veldig lett, f.eks siporex) Denne bruker jeg både på Villa og Klassisk etter jeg har fyrt og brukt ovnen. Ved å tette helt i fronten av ovnen blir varmen tatt veldig godt vare på og kan f.eks brukes dagen etter.
Ellers er bruken og fyringen helt lik i begge ovnene.

Bygging
Oppbygging av ovnene er meget enkelt og de fleste av våre kunder gjør dette selv.
Med ovnen følger en byggebeskrivelse som viser prinsippene for bygging. Så kan du selv velge hviken finish du vil ha på ovnen; pusset, malt, fliser, skifer osv.
Prinsippet er er ovnen bør stå på frostfitt underlag, evt. en flytende plate. Deretter bygger man opp en sokkel og bygger ovnen oppå denne.
For å få skikkelig trekk i en pipa bør den være flere meter. I og med at trekken blir påvirket av vær og vind kan det være vansklig å få skikkelig trekk når ovnen bygges ute. Mange unngår dette ved å sette på en røkrørvifte og pipen kan dermed også være mye kortere.

Klassisk ferdig, er som navnet tilsier, klar til bruk. Her trenger du bare å bygge en sokkel, enten i mur eller stål. Ovnen kan så løftes rett på sokkelen, tilkobles en liten pipe og er klar til bruk.
Totalkostnaden blir som regel vesentlig lavere med en Klassisk ferdig.

Felles for alle ovnene er at de må ha et eller annet type tak over seg slik at vann ikke trenger inn i sanden og isolasjonen. Får man vann inn i konstruksjonen må den tørkes forsiktig i ca 1 uke med forsiktig fyring. Sprengfyrer man en fuktig ovn vil elementer og konstruksjon sprekke. Det samme gjelder selvsagt dersom det kommer vann inn om vinteren og du får issprenging.

Terrasseovn
Denne er en enklere ovn og som man kommer raskt igang med. Understeller må som regel skrus sammen og ovnen løftes på plass.
Understellet har hjul og ovnen kan dermed trilles forsiktig rundt. Ovnan kan stå ute hele året men bør dekkes til og gulvelementene bør ligge forstfritt dersom det er fare for skiftende vær med fuktighet og frost.

Oppsummering.
Alle ovner kan bygges opp ute og inne, Villa litt lettere å bruke, Klassisk litt billigere og mer rustikt utseende.
Skal du f.eks bygge opp en peis i forbindelse med ovnen, passer kanskje Klassisk og du kan ha åpningen på ovnen «inne» i grua, ved siden av der du fyrer i peisen.

Dersom du har andre spørsmål, ta gjerne kontakt på telefon 91136265 eller epost.

mvh

Frank Baer