Bakespade av transportkassen

Trenger du bakespader eller hevebrett ?  Gjør om transportkassen av kryssfiner til praktiske bakebrett.

Ovnen din kommer i en praktisk kasse i kryssfiner.

Eksempelet viser bruken av transportkassen fra en B20
Kassen er delt inn i 3 forskjellige bakespader.
Her er det valgt å lage 2 forskjellige bredder en liten rest som passer til et brød.

Del kassen i ønskede størrelser, skråskjær enden slik at blir det enklere å få tak i baksten når du skal skyve brettene inn under den ferdig stekte baksten.
Puss med 250 pussepapir eller finere, olje den siden som skal brukes til mat med matolje til kryssfineren er «mettet».
Tørk av overflødig olje.
Gjentar du oljebehandlingen regelmessig får du en hard og fin overflate på brettene.

  

Av en transportkasse fra B20 får du;
5 stk brett som passer inn i ovnen når du har dampskålene er bruk
+
4 stk brett som passer inn i ovnen år du ikke bruker dampskålene
+
2 stk små brett til 1 brød hvet.

 

Damp/steam i ovnen

Dampkar/trau er fyllt med stål og når disse er varme er de veldig effektive og gir masse damp.
Til en b40 bruker 2-3 dampkar men i en b20 er det stort sett nok med 2.

Har du ikke dampkarene kan du bruke en sparyflaske/pumpekanne.  Ikke spray i øverste hylle da du kan lett treffe glasset til lyset og dette kan lett sprekke/krakklere.
Spray heller ikke direkte på steinene.  Spray inn mot sidene av ovnen.

Innbrenning av stekebrettene

I bruksanvisninger finner du fremgangsmåten hvordan du brenner inn stekebrettene slik at de ikke ruster.
Du kan bruke ovnsfett eller en matolje, eks soya eller mais.
Det kan være lurt å gjøre dette ute, før tar inn ovnen inn i huset.
Det kan bli en kraftig røyk og lukten av røyken kan sette seg godt i veggene.
Røyken er heller ikke bra å puste inn så sørg for god utlufting.

Steking

Brød og «salte» bakevarer egner seg best til å steke rett på steinen.
Søt bakst, matvarer med sterk lukt og smak stekes på stekebrett/ildfaste former.

Plassering av brød i b40

For å få best mulig utnyttelse av stekeflaten kan bakst plasseres slik;

Baquette i Rofco

En enkel oppskrift på Baquette finner du i vår blogg her.

Rengjøring av ovnen

Utvending
Rundt døråpning og dampventiler vil etter en tids bruk bli «sot».  Hold ovnen din pen ved å tørke av disse områdene etter bruker når ovnen har gått litt ned i temperatur.
Skurejif kan brukes men kan gi små skraper.

Innvendig
Brent deig eller andre ting som setter seg i steinen bør skrapes bort med en deigskrape.
Steinene bør ikke vaskes men kostes med f.eks en messingbørste; noen av disse passer til dette
Støvsug når ovnen for smuler og rusk når ovnen er kald.
Steinen kan også pusses lett med et grovt sandpapir om der er brente flekker.

Glasset i døren; fukt litt tørkepapir og dypp det i aske fra peisen.  Smør inn glasset med askeblandingen.  Tørk av og gjenta behandlingen om det ikke blir rent etter en omgang.
Glasset kan også «skrapes» med et barberblad.

Transport av ovnen

Ovnen står på en liten palle med tranportkassen som et lokk over.
Ovnen må fraktes stående.  Har du ikke mulighet til dette kan du åpne kassen og løfte ut steinen slik at du kan legge ned ovnen uten av steinen faller ut av hyllene de ligger i.  Frakt steinen forsiktig innpakket.