Cornetto -den italienske croissanten

Med 81 lag og flere dager med kjevling og bretting kan en fransk croissant være et litt stort prosjekt på hjemmekjøkkenet.
Den italienske cornettoen er fetteren til den franske criossanten. Cornetto har en mye enklere og raskere fremgangsmåte.

Cornetto

14-16 stk

Alternativ 1 – med gjær
Starter
25 g fersk ølgjær
100 g lunket vann
1 ts honning
100 g sterkt pizzamel eller Manitoba

Alternativ 2 – med surdeig og gjær
Starter
10 g fersk ølgjær
25 g lunket vann
25 g sterkt pizzamel eller Manitoba
150 g lys surdeigstarter

Alternativ 3 – med surdeig
Starter
250 g lys surdeigstarter 50/50

Deig
550 g sterkt pizzamel eller Manitoba og 00 mel 50/50
125 g H-melk
90 g smeltet smør
2 egg
80 g sukker
Revet skall av 1/2 appelsin (kan utelukkes)

Mellom lagene
40 g smeltet smør
40 g sukker

Til pensling
1 eggeplomme
Litt melk eller vann

Fremgangsmåte

Starter;
Her kan du bruke ren surdeig, blanding med gjær eller kun gjær. Tid og smak avgjør. Deigen som er brukt her er alternativ 2, en blanding mellom gjær og surdeig.
Rør gjæren ut i vannet, tilsett honning. Rør inn melet til en jevn røre og lad et stå i romtemperatur i ca 30 minutter.
Dersom du bruker kun surdeig vil heving og hviletider være litt lenger. Start med en «nymatet» lys surdeigstarter.

Deigen;
Egg, sukker, appelsinskall, melk og smeltet smør blandes sammen og røres inn i starteren.
Ha «røren» i en eltemaskin og elt inn melet litt etter litt.
Vi bruker et sterkt mel slik at deigen blir så elastisk som mulig.
Når du har fått en jevn og elastisk deig skru opp hastigheten og elt den kraftig i ca 10 min.
La deigen hvile i ca 30 min.

Bygge lag;
Kjevle deigen ut til et rektangel på 80 x 40 cm. Merk av på deigen 10 cm avstander.
Pensle deigen med egg og sukker og del deigen opp i 8 stk 10 cm brede plater.
Legg platene oppå hverandre. Den siste som skal ligge på toppen vender du ned slik at der ikke er sukker og smør på toppen.
Kjevle så deigen ut igjen og del den opp i 14-16 trekanter.
Rull trekantene sammen og la de heve i ca 2 timer.
Pensle med eggeplomme blandet med melk eller vann.

Stek cornettoene ved 200 grader i 10 minutter, deretter ved 180 grader i 15.20 minutter.
(Prøv deg litt frem med varme i din ovn. For varm ovn fører gjerne til at cornettoen blir litt tørr.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *