Tørking av surdeig

Surdeigstarter i focaccia

Tørket er den beste måten å oppbevare surdeigstarter på. Fremgangsmåten er enkel og du bevarer den gode gamle starteren din.

Tørking;
1. Mat opp starteren din i 2-3 dager slik at den er på topp og det er skikkelig liv i den. Lag en litt tynn starter med kanskje 65% vann.

2. Smør starteren tynt utover matpapir og legg dette på brett eller der du har anledning å tørke den. Det er enklere å jobbe med den tørkede starteren desto tynnere du klarer å smøre.

3. Sett brettene i stekeovn med døren på gløtt. Sett på varmluft på ca 35-40 grader. Stekeovnenes termostater kan være litt unøyaktige så det er bedre å bruke lav temperatur for å være sikker på at gjæren ikke dør. Det kjer allerede ved 60 grader C.

4. Når starteren er skikkelig tørr, etter 1-2 døgn, knuser du starteren og putter den på tette glass. Glassene oppbevares tørt i romtemperatur.

Vekke til live;
1. 1 spiseskje med tørket starter legges i en skål og helle på vann til det dekker godt. Sett skålen et lunt sted, 24-29 grader C. Rør om jevnlig til starteren har løst seg opp.

2. Tilsett det melet du ønsker å bruke til starter, hvetemel eller rug er som regel enklest å få til. Rør ut 1-2 sp mel i den oppløste starteren. Når det begynner å boble tilsetter du mer mel og eventuelt mer vann dersom starteren er for tørr.

3. Etter 1-2 dager er det som regel godt liv i stateren og du kan bruke den på vanlig måte og mate den videre.  Da kan du bake et nydelig surdeigsbrød eller en focaccia.


Surdeig på matpapir, klar for tørking

Knust, tørket surdeig

Tørket surdeig tilsatt vann, bløtlegging

Oppløst tørket surdeigstarter

Mating av tørket surdeig 1. gang.

Det er liv i surdeigen

Klar til å brukes

Focaccia til gjæring

Surdeigs focaccia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *